Ako na obkladanie rohov (nielen z kameňa)
Máte veľa stĺpov? Poradíme ako zvládnuť obloženie rohov.

Často sa stretávame s otázkou od zákazníkov, ako lepiť rohy, či sú vôbec rohy dostupné. Ako si poradiť s nalepením, vyskladaním rohov si povieme v tomto článku, keďže nie každý obklad má dostupné tzv. rohové kusy, čo hlavne platí u prírodného kameňa.


Úvod máme za sebou, tak nebudeme chodiť okolo horúcej kaše a prejdime rovno na jednotlivé možnosti jednotlivých materiálov.

1. Rohy z prírodného kameňa

Obkladanie rohov s prírodným kameňom je väčšinou komplikovanejšie, vzhľadom na častú absenciu rohových kusov. Netreba však zúfať, aj tu sa ponúka niekoľko možností. Do úvahy budeme brať len rezaný kameň tj. buď kamenné pásiky alebo zlepované remienkové panely.

A./ obkladové pásiky

Vyskladávanie rohov je pomerne jednoduchá záležitosť. Zväčša sa ponúkajú dve varianty.
 
obklad rohu pasiky travertin lamaneA.1/ pásiky striedavo vysúvame a schovávame tzv. na väzbu, podľa druhu obkladu hrana môže zostať rezaná (môžete ju mierne zaleštiť-hlavne pri tmavých, čiernych obkladoch) alebo jednu stranu mierne zapíliť a následne zlomiť, čím dosiahnete prírodný vzhľad.
obklad kamen roh jolly hranaA.2/ pásiky zarezať alebo zbrúsiť pod uhlom 45° - tzv. kamenársky roh alebo Jolly ( žoly ) hrany. Na tento spôsob je vhodné si na roh vybrať približne rovnako hrubé obkladové pásiky, aby spoj bol čo najdokonalejší. Tento spôsob obkladania rohov je dosť pracný a nie každý majster má dostatočné zručnosti a technické vybavenie.

B./Remienkové obkladové panely

sú poskladané z menších kúskov, pásikov kameňa, ktoré sú vzájomne zlepené zo zadnej strany, najbežnejší formát je 60x15cm alebo rôzne varianty napr. 35x18cm, v tvare písmena S alebo Z. Obkladanie stien je síce s týmto druhom kamenný obkladov rýchle, avšak rohy bývajú problematické, keďže len zriedka nájdete továrenský rohový prvok.
 
B.1/ najbežnejší spôsob pri tomto druhu sú už spomínané Jolly (žoly) hrany
roh obkladovym panelom-1 strana priznanaB.2/ druhým spôsobom je zvolenie si jednej strany ako pohľadovej a za túto schováte rohovú stranu, opäť je možné rezanú stranu zaleštiť
 

2. Obkladanie rohov s umelým kameňom

Takmer každý vyrábaný umelý kameň má dostupný aj rohový kus, čo je v porovnaní s prírodným kameňom výhoda. Samozrejme cena je o niečo vyššia v porovnaní s plošným obkladom a pokiaľ nechcete šetriť za každú cenu, rohové prvky vám urýchlia prácu a ušetria kopec času. V praxi sa šak môže stať, že musíte obložiť veľa rohov (máte veľa stĺpov) a nákup rohových prvkov by prevýšil aj celkovú cenu plošného obkladu.

 
obklad rohu umelym kamenomA.1/ roh fasády obložený umelým kameňom s využitím rohohových kusov splňuje vizuálne požiadavky a zjednodušuje prácu
umely-kamen-spaleta-zoly-hranaA.2/ aj pri umelom kameni je možný systém rezania rohov pod 45° uhlom. Na obrazku vidiet,že vďaka malej špalete sa neoplatilo použiť originálne rohové kusy a preto zvolili žoly hranu
krajovka-krajny kusA.3/ pri umelom kameni sa pri obkladaní rohov ešte môžete stretnúť s rohovým pvkom, ktorý nieje vyrobený ako celý 45° odliatok , ale vyskladáva sa z dvoch protichodných kusov ktoré do seba zapadajú, prípadne nájdete obklady ktoré je možné kúpiť s tzv. krajovkou. Krajovka je v podstate 1 kus obkladu ktorého bočný reliéf je opracovaný rovnako ako pohľadová strana obkladu. Roh sa tvorí rovnako ako pri obkladových pásikoch z prírodného kameňa pomocou prekladanej väzby